Failliet gaan is vaak ingewikkeld en stressvol. Dit is natuurlijk geen prettige tijd voor de bedrijven en de mensen die erbij betrokken zijn. In het geval dat je voor een faillissement staat, is het verstandig om advies in te winnen van een advocaat. Maar wat kan die advocaat precies voor jou betekenen? Dat lees je hier!
Verwachtingen scheppen
Je hoeft niet per se een advocaat in te huren als je failliet gaat, maar het is wel slim om van tevoren advies te vragen. Een advocaat kan je vertellen wat je kunt verwachten. Bij Cazimir kunnen ze je hiermee helpen. Als je failliet gaat, neemt een curator het over en die beslist hoe de boedel verkocht wordt om schulden af te betalen. Jij hebt daar niks over te zeggen. Maar er zijn ook andere opties dan failliet gaan, zoals een deal sluiten met je schuldeisers. Dat is vaak beter, want dan kun je misschien je bedrijf voortzetten. Kijk met een advocaat wat er mogelijk is en laat je door het proces heen loodsen.
Aanvragen faillissement debiteur
Als iemand jou niet betaalt wat hij jou schuldig is, kun je via een advocaat faillissement aanvragen. Dit kan handig zijn om te zorgen dat hij geen spullen weghaalt waar jij anders beslag op zou kunnen leggen, of om hem te pushen toch te betalen of een betalingsafspraak te maken. Jouw advocaat kan voor de rechtszaak nog proberen om met de ander tot een goede oplossing te komen. Als dat niet lukt, kijkt de rechter of die persoon failliet verklaard moet worden. Dat gebeurt alleen als duidelijk is dat hij meerdere mensen niet betaalt. Als het alleen om jou gaat, kan de rechter hem niet zomaar failliet verklaren.
Voorwaarden faillissement beoordelen
Heb je je schulden niet betaald? In dat geval kan iemand die je geld schuldig bent, faillissement voor jou of je bedrijf aanvragen. Als je dan niet naar de rechtszaak gaat, kan de rechter vrij snel beslissen dat je failliet bent. Je kunt dit voorkomen, maar dan moet je echt zo snel mogelijk een advocaat regelen. Die kan kijken of het faillissement terecht is en misschien zelfs zorgen dat de zaak wordt uitgesteld of niet doorgaat.
In beroep gaan en bezwaar maken
Als je het niet eens bent met het faillissement van jou of je bedrijf, kun je in beroep gaan of bezwaar maken. Dit moet via een advocaat die op tijd een officieel verzoek indient, want je hebt maar kort de tijd. Als je bij de uitspraak aanwezig was, heb je 8 dagen de tijd om in beroep te gaan bij het hogere gerecht. Was je er niet bij, dan heb je 14 dagen om bezwaar te maken bij de rechtbank, of zelfs een maand als je op dat moment in het buitenland was. Of het slim is om tegen je faillissement in te gaan, hangt af van je situatie. Laat je adviseren!