Actuele informatie over faillissementen en opschortingen

 

4 tips om een faillissement te voorkomen

Door:
FaillissementsDossier.be
  |  28 mei 2024
Ondernemen is risicovol. Dat zal nooit anders worden, anders deed iedereen het wel. Niet ieder bedrijf is levensvatbaar, en in sommige gevallen is een onbevredigend en voortijdig einde aan het bedrijf onvermijdelijk. Maar niet altijd, want als ondernemer heb je daar natuurlijk zelf ook een flinke hand in. Het is aan jou om je bedrijf op een zo goed mogelijke manier te leiden, en daar hoort bij dat je de financiën in het oog houdt. Wat kun je zoal doen om een faillissement van je bedrijf te voorkomen?

Neem een accountant


We kunnen niet allemaal even goed financieel onderlegd zijn. Dat is echt een vak apart, en meestal niet het vak dat je gekozen hebt. Maar financiën zijn wel een belangrijke bijkomstigheid van het ondernemen. Een bijkomstigheid die aandacht verdient en tijd kost. Besteed je hier onvoldoende aandacht aan, dan verlies je het overzicht over je uitgaven en inkomsten en de trend die gaande is. Daarom is het zeer verstandig om gebruik te maken van de diensten van een accountant. Deze kan een scherp oog houden op je financiën en er gedegen analyses op loslaten. Zo kun je voortijdig gewaarschuwd worden als er veranderingen nodig zijn om een faillissement te voorkomen.


Just-in-time voorraadbeheer


Is voorraad een essentieel onderdeel van je bedrijfsvoering? Dan is dit een belangrijke knop om aan te draaien in het voorkomen van een faillissement. Te veel voorraad als gevolg van een te grote inkoop of productie ten opzichte van de vraag, is immers de ondergang van menig bedrijf geweest. Het zorgt ervoor dat je cashflow te laag wordt, waardoor je acuut in de financiële problemen kunt raken. Probeer daarom just-in-time voorraadbeheer te implementeren binnen je bedrijf. Dat wil zeggen: zorg dat je juiste hoeveelheid voorraad op het juiste moment hebt. De verkleint tevens de kans op verouderde producten die te lang in de schappen liggen en dus afgeschreven moeten worden omdat ze niet meer bruikbaar of verkoopbaar zijn.



Wees voorzichtig met schulden aangaan


Wees zeer voorzichtig met het aangaan van schulden. Soms is het nodig om een magere periode met een voorspelbaar einde te overbruggen, en soms moet je belangrijke investeringen maken waar je zelf de financiële middelen niet voor beschikbaar hebt. Maar besef altijd dat leningen meer kosten dan je krijgt en dat betalingsverplichtingen je budget flink gaan indammen. Beheer daarom je krediet zorgvuldig en vermijd overmatige leenschuld om te voorkomen dat je leningen je richting een faillissement duwen. Leen geen geld als een faillissement eigenlijk onvermijdelijk is.


Op de kleintjes letten


In tijden van financieel noodweer is het belangrijk om als ondernemer scherp op de kleintjes te letten. Dat is eigenlijk net zo belangrijk op andere, minder dringende momenten, omdat je zo financieel noodweer kunt voorkomen. Kijk goed naar je uitgaven en in hoeverre deze noodzakelijk zijn. Onderzoek ook of zaken goedkoper kunnen dan ze nu zijn. Een voorbeeld: je kunt overstappen op goedkope cartridges van een huismerk voor je printers en kopieerapparaten. Maar op de kleintjes letten betekent ook scherp onderhandelen met leveranciers, zodat je je inkoop voor de beste prijs kunt krijgen. Met andere woorden: zorg dat je je uitgaven onder controle houdt en geen geld verspilt. Doe je dat niet en je bedrijf gaat toch failliet, dan was het mogelijk niet te voorkomen.


Het is natuurlijk allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Een bedrijf in leven houden is niet eenvoudig, omdat je heel veel ballen in de lucht moet zien te houden. Toch ben je het aan jezelf en eventuele medewerkers, klanten, leveranciers en investeerders verplicht om een scherp oog te houden op je financiën. Een faillissement mag een klein drama genoemd worden, en dat geldt dan niet alleen voor jouzelf als ondernemer. En ook als je de touwtjes strak in handen houdt, kun je nog het slachtoffer worden van pech en zo failliet gaan met je bedrijf. Zo is het leven soms, helaas.


 

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 26 juli 2024 Van de redactie | vrijdag 26 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 23 juli 2024 Van de redactie | dinsdag 23 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 22 juli 2024 Van de redactie | maandag 22 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 19 juli 2024 Van de redactie | vrijdag 19 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 16 juli 2024 Van de redactie | dinsdag 16 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 15 juli 2024 Van de redactie | maandag 15 juli 2024

Faillissementen en opschortingen per regio


Advertising

Adverteren op deze site? Kijk hier voor uitgebreid informatie over de mogelijkheden, tarieven en formaten.


Overig

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland