De West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey zet alles op alles om de activiteiten van Tupperware in Aalst over te nemen. Ondanks de officiële faillissementsaanvraag van de Belgische tak van het iconische huishoudmerk blijft hij zich verzetten en stelt hij een overnameplan voor dat werkgelegenheid kan garanderen.
Verzet tegen faillissement
Maandag werd het faillissement van Tupperware Belgium en Tupperware General Services in Aalst officieel aangevraagd. De curatoren, die de taak hebben om schuldeisers te vergoeden door activa te verkopen, nemen nu de leiding in het verdere proces. Voor Dumarey is dit echter geen uitgemaakte zaak. Hij heeft een uiterst dringend verzoek ingediend bij de ondernemingsrechtbank in Dendermonde om bijkomend onderzoek te eisen of om de activiteiten onder gerechtelijk gezag over te dragen en zo een faillissement te vermijden.
Volgens Dumarey had zijn bedrijf, The Dumarey Group, al op 31 januari een geheimhoudingsovereenkomst met de Amerikaanse moederholding van Tupperware gesloten en een intentieverklaring voor overname ingediend. Toch werd hij genegeerd en lijkt de sluiting van de Europese vestigingen een uitgemaakte zaak te zijn. “Het lokale management heeft nooit gezocht naar een oplossing. Dit is doorgestoken kaart”, stelt hij.
Tupperware als strategische overname
Dumarey, die zijn fortuin heeft vergaard met de succesvolle redding van noodlijdende bedrijven, staat bekend als een ‘bedrijvendokter’ met een controversiële reputatie. Zijn aanpak, waarbij verlieslatende onderdelen worden afgestoten en winstgevende segmenten worden versterkt, wordt niet altijd met gejuich onthaald. Sommigen noemen hem een redder, anderen een opportunist. “Ik lig daar niet wakker van,” zegt hij over de kritiek.
Hoewel hij eerder misgreep bij de failliete busbouwer Van Hool en chipmaker Belgan, heeft hij met The Dumarey Group ervaring in diverse sectoren, van de auto-industrie tot grafische en elektronische toepassingen. Zijn interesse in Tupperware is gebaseerd op zijn ervaring met moldingtechnologie, het proces van kunststofvormgeving dat ook bij Tupperware wordt toegepast.
Slimmere producten en een nieuwe toekomst
Dumarey wil de productie in Aalst heropstarten en de producten blijven verkopen onder de merknaam Tupperware, ondanks het feit dat de Amerikaanse moederholding de licenties heeft ingetrokken. Hij beweert via een Brits bedrijf alsnog gebruik te kunnen maken van de merknaam. Zijn visie reikt echter verder dan de traditionele plastic bakjes. “Je moet geen simpele potjes blijven maken. We moeten slimmere producten ontwikkelen”, stelt hij. Om die reden wil hij ook Tupperware General Services, het R&D-centrum van het bedrijf, nieuw leven inblazen.
Zijn plan voorziet in een doorstart met zo’n 180 van de 270 werknemers. Dat zou voor een deel van het personeel, waarvan velen er al decennia werken, een kans betekenen om hun carrière bij Tupperware in Aalst af te sluiten. De curatoren moeten nu beoordelen of zijn voorstel levensvatbaar is.
Onzekere toekomst
Ondanks de inspanningen van Dumarey is het verre van zeker dat zijn overnameplan zal slagen. Andere kandidaat-overnemers hebben zich al gemeld en de curatoren zullen de opties grondig bekijken. Vakbondsbronnen blijven voorzichtig: “Het is afwachten of er een effectieve overname komt. Als dat gebeurt, zal iedereen eerst worden ontslagen en kan een overnemer zelf kiezen wie hij terug in dienst neemt”, aldus Jan Holtyzer van de socialistische vakbond.
Dumarey blijft ondertussen strijdvaardig en geeft plankgas, zoals hij dat altijd doet. Of hij deze keer de finish haalt, blijft de vraag.